Türkşeker Ağrı Şeker Fabrikası
70’li yıllarda sanayi adına tek bir kuruluş bulunmayan Ağrı’da dönemin Ağrılı esnafları, işadamları, muhtarları, oda ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan bir heyet, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ile görüşerek Ağrı’da bir şeker fabrikası kurulmasının sözü alır. Temeli 1976 yılında dönemin Sanayi Bakanı Abdülkerim Doğru tarafından atılan fabrika, 1984 yılında Turgut Özal tarafından hizmete açılır.
Türkşeker Ağrı Şeker Fabrikası, 17.11.1976 tarih ve 7/12723 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1976 Programı Revize Yatırım Projeleri kapsamında programa alınır. Fabrikanın kurulacağı arazinin için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 01.11.1976 tarih ve 14/Şeker -8-10/1375 sayılı yazısı ile istimlak kararı alınır.
Ağrı Şeker Fabrikası; esas fabrika ve yardımcı tesisler, yollar, kanallar, sosyal ve idari tesisler, çiftlik tesisleri, saha tesviyesi vs. ait inşaat işleri 06.12.1977 tarihinde ihale edilir. Fabrika tüm tesisleri ile birlikte ilk ihale tarihinden itibaren 85 ayda tamamlanır. İlk kurulduğunda fabrika için 236 köyde 13 bin 659 çiftçi pancar yetiştirmektedir. Ağrı Şeker Fabrikası’nın ilk açıldığı dönemde, günlük pancar işleme kapasitesi 3 bin ton olarak belirlenmiş ve kampanya döneminde ortalama günlük 412 ton civarında şeker ve 280 ton civarında melaslı kuru küspe üretilmiştir. Ağrı Şeker Fabrikası kurulduğu yılda yıllık şeker üretimi 12 bin ton küp ve 26 bin ton kristal şeker olmak üzere toplam üretim 38 bin tondur.
Pancar tarımı için elverişli yörelerimizden birisi olan Ağrı’da kurulmuş olan şeker fabrikası zirai, ekonomik ve kültürel yönden bölgenin gelişmesinde büyük faydalar sağlar. Ağrı merkez başta olmak üzere Eleşkirt, Malazgirt, Patnos bölge şefliklerine bağlı köyler, Ağrı Şeker Fabrikası’nın ekim sahalarının teşkil etmektedirler. Fabrikanın hizmete girmesi ile birlikte Ağrı’da hem ticari anlamda hem de sosyal anlamda canlılık ve ilerleme başlar.
Fabrika, günümüzde günlük 3 bin ton pancar işleme kapasitesine sahiptir. Yılda ortalama 70 gün şeker üretim faaliyetlerine devam eden fabrika, günde ortalama 460 ton, yılda ise ortalama 30 bin ton şeker üretmektedir.
Fabrika, “Helal Gıda” ve “Gıda Güvenlik Sistemi Sertifikasyonu FSSC 22000” belgelerine sahiptir.

