Elazığ Şeker Fabrikası
Türkiye Şeker Sanayinin Genişletilmesi Programı gereğince 1956 yılı içerisinde Doğu illerimizde işletmeye açılan dört şeker fabrikasından birisi de Türkşeker Elazığ Şeker Fabrikası’dır.
Yıllık 120 bin ton pancarı işleyerek 18 bin ton kadar şeker üretecek şekilde kuruluşu planlanan Elazığ Şeker Fabrikası’nın inşaatına 19 Ocak 1955, montajına ise 30 Eylül 1955 tarihinde başlanmış ve fabrika 1 Ekim 1956’da işletmeye açılmıştır.
Fabrikaya pancar temini; Elazığ merkez ve ilçelerinden, Tunceli merkez ve ilçelerinden, Bingöl’ün Çabakçur ve Genç ilçelerinden, Diyarbakır ve Muş İllerinden temin edilmiştir.
Elazığ’a 33 km mesafedeki İçme Nahiyesinde kurulan Elazığ Şeker Fabrikası’nın açılışına Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Elazığ Valisi, dönemin siyasetçileri, devlet erkânı ve yoğun bir halk kitlesi katılmıştır.
Keban Barajının inşası ile göl sahasında kalan fabrika, Türk Mühendis ve işçilerinin çabaları ile bugünkü yeri olan merkeze 22 km uzaklıktaki Yurtbaşı Beldesine 6 Ay gibi kısa bir zamanda taşınmış ve fabrika 1969 / 1970 Kampanyasını yeni yerinde yapmıştır.
Kurulduğu yıl, günlük bin 200 ton pancar işleme kapasitesine sahip fabrika yapılan iyileştirme çalışmalarıyla günlük bin 800 tona çıkarılmıştır. Son yıllarda günlük işlenen pancar miktarı günlük bin 900 ton olarak gerçekleşmektedir.
Günümüzde fabrikanın ihtiyaç duyduğu pancar Elazığ, Diyarbakır ve Tunceli’den temin edilmektedir.
Fabrikada elde edilen melas ve küspe; besicilik yapan bölge insanına dolaysıyla ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır.
Fabrika, “Helal Gıda Deklarasyonu Sertifikası” ile “Gıda Güvenlik Sistemi Sertifikasyonu FSSC 22000” belgelerine sahiptir.

